Mikrobiom 1x1

Mi a mikrobiom?

A szervezetünkben élő lévő mikroorganizmusok száma megközelíti a testünkben lévő sejtek számát, de a géneket tekintve, minden emberi génre mintegy 100 – 1000 mikrobiális gén jut. Fontos figyelembe venni tehát ezeket a parányi lényeket. A mikroorganizmusok szerveződése alkotja a mikrobiomot olyan szerveződéseket létrehozva ahogy az emberek alkotta társadalmak. A baktériumok kommunikálnak egymással, hatnak egymásra, a test szerveire és az immunrendszerre is. A bennünk élő flóra több százezer féle olyan anyagcsereterméket állít elő, amelyekre szervezetünknek számos funkció ellátásához szüksége van, illetve amelyek sokszor akár létfontosságú folyamatokat szabályoznak.Már jól ismert, hogy a beleinkben, a garat és szájüregben illetve a hüvelyben található mikroorganizmusok milyen fontos szerepet játszanak egészségünk fenntartásában.

A mikrobiom összetételében és diverzitásában bekövetkező változások számos olyan gyakran előforduló autoimmun és egyéb betegséggel mutatnak összefüggést, mint pl. a különböző allergiák, az elhízás, a bél- és emésztőszervi betegségek, a diabétesz, a rheumatoid arthritis vagy a kardiovaszkuláris betegségek, de az újabb kutatások szerint akár a vastagbélrák kialakulásában is szerepet játszhatnak.

A bélflóra változik, az életkor, az életmód, a szedett gyógyszerek, illetve meglévő betegségek mind befolyásolják. A táplálkozás is fontos tényező, mivel a szervezet számára szükséges táplálék összetétele és mennyisége támogatja az előnyös mikrobákat és gátolja az ártalmasokat, ezáltal képes csökkenteni a diszkomfort érzetet és növelni az életminőséget.

Miért érdemes mikrobiom vizsgálatot csináltatni?

A mikrobiom vizsgálat egy olyan mikrobiális analitikai szolgáltatás, melynek alapját a székletmintában található mikrobiális DNS szekvenálása képezi. A székletelemzés átfogó képet ad a vastagbélben lévő mikrobaközösségekről, beleértve a baktériumok relatív százalékos megoszlását, a gyulladással összefüggésbe hozható baktériumfajokat, valamint lehetővé teszi annak felmérését, hogy mennyire van egyensúlyban a fehérje- és rostbevitel.

Az elérhető legrészletesebb mikrobiom vizsgálat!

Milyen kérdésekre ad választ?

 • Van probiotikus baktérium a baktériumközösségében?
 • Utal valamilyen gyulladásra a bélrendszerben lévő baktériumközösség?
 • Meg kell-e változtatnia az étkezést?
 • Hogyan hatnak a táplálékkiegészítők a bél mikrobiomjára?
 • Elegendő-e a rostbevitel?
 • Megfelelő típusú rostot fogyaszt?
 • Esetleg túl sok zsírt és fehérjét fogyaszt?

Ez a rövid videó érthetően bemutatja, miért fontos figyelnünk a mikrobiom egészségére (magyar felirat bekapcsolható)

Milyen előkészülettél jár a  vizsgálat?

A vizsgálathoz kizárólag az általunk biztosított speciális mintatárolóban leadott székletminta fogadható el. A mintát a mintaadás utáni napon kérjük leadni bármelyik rendelési helyszínen. Az eredmény 25 napon belül készül el. Mivel a vizsgálat értékelése speciális szaktudást igényel ezért javasoljuk, hogy az eredmény megérkezése után kérjen vizsgálat kiértékelő konzultációs időpontot. A konzultáció során gyakorló klinikai laborasszisztens, mikrobiológiai szakasszisztens és egészségtudományi szakértővel átnézik, megbeszélik az eredményt.

Hogyan készül az eredmény?

A mintát kifejezetten mikrobiom vizsgálatokra szakosodott laboratóriumba küldjük, amely nem hagyományos mikrobiológiai labor, ahol a baktériumokat különböző táptalajokon tenyésztéssel és mikroszkópokkal vizsgálják. A hagyományos vizsgálatnak az a hátránya, hogy sok esetben a baktériumok nem képesek a testen kívül életben maradni, vagy csak olyan kis létszámban vannak jelen, hogy más baktérium fajok elnyomják őket a tenyésztéses vizsgálatok során. Genetikai állományuk azonban, hála a speciális mintakonzerválási eljárásunknak, megőrződik és kimutatható az Újgenerációs Szekvenálási Technológiának köszönhetően. Az eredmény 60 oldalas kiértékelést tartalmazó dokumentum formájában készül el, amelyet elektronikusan vagy postai úton juttatunk el Önnek.

Mikor érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

 • sikertelen fogyási kísérletek negatív laboreredmények ellenére
 • gyakori puffadás, székrekedés, hasmenés, gyomorégés
 • hirtelen fogyás vagy hosszú ideje alacsony testsúly
 • speciális diéta folytatása
 • ha érdeklődik a mikrobiom állapota iránt
 • megelőzési jellegű vizsgálat céljából

A vizsgálat díja: 108.990 Ft,
amely tartalmazza:

– a speciális mintavételi eszközt és mintatartót
– mintaszállítást
– laboratóriumi vizsgálat díját

A vizsgálati eredmény kiértékelését és konzultációt az eredményekről a vizsgálati díj nem tartalmazza, kérjük foglaljon időpontot amennyiben kéri a vizsgálat kiértékelését és megbeszélését (kiértékelési díj: 10.000 Ft, hossza 60 – 90 perc)

A minta leadható minden rendelési helyszínen nyitvatartási időben a mintavételt követő napon.