Mikrobiom 1x1

Mi a mikrobiom?

A szervezetünkben élő lévő mikroorganizmusok száma megközelíti a testünkben lévő sejtek számát, de a géneket tekintve, minden emberi génre mintegy 100 – 1000 mikrobiális gén jut. Fontos figyelembe venni tehát ezeket a parányi lényeket. A mikroorganizmusok szerveződése alkotja a mikrobiomot olyan szerveződéseket létrehozva ahogy az emberek alkotta társadalmak. A baktériumok kommunikálnak egymással, hatnak egymásra, a test szerveire és az immunrendszerre is. A bennünk élő flóra több százezer féle olyan anyagcsereterméket állít elő, amelyekre szervezetünknek számos funkció ellátásához szüksége van, illetve amelyek sokszor akár létfontosságú folyamatokat szabályoznak.Már jól ismert, hogy a beleinkben, a garat és szájüregben illetve a hüvelyben található mikroorganizmusok milyen fontos szerepet játszanak egészségünk fenntartásában.

A mikrobiom összetételében és diverzitásában bekövetkező változások számos olyan gyakran előforduló autoimmun és egyéb betegséggel mutatnak összefüggést, mint pl. a különböző allergiák, irritációk, az elhízás, a bél- és emésztőszervi betegségek, szájüreg gyulladásai, endokrin problémák, a diabétesz, a rheumatoid arthritis vagy a kardiovaszkuláris betegségek, női ivarszervekkel kapcsolatos problémák mint a visszatérő hüvelygyulladás, szárazság érzés de az újabb kutatások szerint akár a vastagbélrák kialakulásában is szerepet játszhatnak.

A bélflóra, a szájüregben található flóra és az intim flóra változik az életkor, az életmód, a szedett gyógyszerek, illetve meglévő betegségek mind befolyásolják. A táplálkozás is fontos tényező, mivel a szervezet számára szükséges táplálék összetétele és mennyisége támogatja az előnyös mikrobákat és gátolja az ártalmasokat, ezáltal képes csökkenteni a diszkomfort érzetet és növelni az életminőséget, szabályozni a hormonális működést és ezáltal a kedélyállapotra is hatással van.

Miért érdemes bél mikrobiom vizsgálatot csináltatni?

A bél mikrobiom vizsgálat egy olyan mikrobiális analitikai szolgáltatás, melynek alapját a székletmintában illetve genitális mintában található mikrobiális DNS szekvenálása képezi. Az elemzés átfogó képet ad hüvelyben illetve a vastagbélben lévő mikrobaközösségekről, beleértve a baktériumok relatív százalékos megoszlását, a gyulladással összefüggésbe hozható baktériumfajokat, valamint lehetővé teszi annak felmérését, hogy mennyire van egyensúlyban a fehérje- és rostbevitel.

Az elérhető legrészletesebb bél mikrobiom vizsgálat!

Milyen kérdésekre ad választ?

 • Van probiotikus baktérium a baktériumközösségében?
 • Utal valamilyen gyulladásra a bélrendszerben, hüvelyben, lévő baktériumközösség?
 • Meg kell-e változtatnia az étkezést?
 • Hogyan hatnak a táplálékkiegészítők a mikrobiomra?
 • Elegendő-e a rostbevitel?
 • Megfelelő típusú rostot fogyaszt?
 • Esetleg túl sok zsírt és fehérjét fogyaszt?

Milyen előkészülettél jár a  vizsgálat?

A vizsgálathoz kizárólag az általunk biztosított speciális mintatárolóban leadott székletminta fogadható el. A mintát a mintaadás utáni napon kérjük leadni bármelyik rendelési helyszínen. Az eredmény 25 napon belül készül el. Mivel a vizsgálat értékelése speciális szaktudást igényel ezért javasoljuk, hogy az eredmény megérkezése után kérjen vizsgálat kiértékelő konzultációs időpontot. A konzultáció során egészségtudományi szakértővel átnézik, megbeszélik az eredményt.

Hogyan készül az eredmény?

A mintát genetikai  vizsgálatokban nagy tapasztalattal rendelkező laboratóriumba küldjük, amely a gének szintjén vizsgálja a mintában megtalálható mikrobákat. Az eredmény részletes kiértékelést tartalmazó dokumentum formájában készül el, amelyet elektronikusan juttatunk el Önnek.

Mikor érdemes elvégeztetni a bél mikrobiom vizsgálatot?

 • gyakori megbetegedések, influenza, megfázás, felfázás
 • sikertelen fogyási kísérletek negatív laboreredmények ellenére
 • gyakori puffadás, székrekedés, hasmenés, gyomorégés
 • hirtelen fogyás vagy hosszú ideje alacsony testsúly
 • speciális diéta folytatása
 • ha érdeklődik a mikrobiom állapota iránt
 • megelőzési jellegű vizsgálat céljából

A vizsgálat díja: 108.990 Ft
amely tartalmazza:

– a speciális mintavételi eszközt és mintatartót
– mintaszállítást
– laboratóriumi vizsgálat díját

A vizsgálati eredmény kiértékelését és konzultációt az eredményekről a vizsgálati díj nem tartalmazza, kérjük foglaljon időpontot amennyiben kéri a vizsgálat kiértékelését és megbeszélését (kiértékelési díj: 10.000 Ft, hossza 60 – 90 perc)

A minta leadható minden rendelési helyszínen nyitvatartási időben a mintavételt követő napon.

Mikor érdemes elvégeztetni a hüvely mikrobiom vizsgálatot?

 • rendszeresen visszatérő hüvelyi fájdalom, gyulladás, diszkomfort érzés
 • nem hormonális eredetű hüvelyszárazság
 • fájdalmas szexuális élet negatív vizsgálati eredmények mellett
 • meddőség, sikertelen gyermekvállalás hormonális ok nélkül

A vizsgálat díja: 55.990 Ft, amely tartalmazza:

– a speciális mintavételi eszközt és mintatartót
– mintaszállítást
– laboratóriumi vizsgálat díját

A vizsgálati eredmény kiértékelését és konzultációt az eredményekről a vizsgálati díj nem tartalmazza, kérjük foglaljon időpontot amennyiben kéri a vizsgálat kiértékelését és megbeszélését (kiértékelési díj: 10.000 Ft, hossza 60 – 90 perc)

A minta leadható minden rendelési helyszínen nyitvatartási időben a mintavételt követő napon.

Időpontfoglalás vizsgálathoz

Ez a rövid videó érthetően bemutatja, miért fontos figyelnünk a mikrobiom egészségére (magyar felirat bekapcsolható)