A dietetikus olyan szakember, aki az étrend és a táplálkozás területén nyújt segítséget egészséges és diagnosztizált betegséggel rendelkezőknek. Fő feladata, hogy segítsen egészséges étrendet kialakítani és követni, amely a szervezet számára megfelelő tápanyagokat biztosítja. Munkája magába foglalja az egyéni táplálkozási tervek kidolgozását, az élelmiszer-allergia vagy intolerancia diagnosztizálását és kezelését, a súlycsökkentő programok kidolgozását és a krónikus betegségekkel (pl. Inzulin-rezisztencia, PCOS, cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegségek) kapcsolatos táplálkozási tanácsadást.
A dietetikusok egyetemi végzettséggel rendelkeznek.
Az étel intoleranciák és érzékenységek, a felszívódási zavarok egyre gyakoribb diagnózisok laboratóriumi vizsgálatok után. Hozzáértés nélkül, főleg kezdőként könnyű elveszni a különböző laborértékek értelmezésének útvesztőjében.
Dietetikus szakember segítségével nemcsak a buktatókat kerülhetjük el az életmódváltás folyamatában, hanem egy olyan szemléletet és akár egész életen át tartható készségeket, szokásokat tanulhatunk, amikkel később már rendszeres segítség nélkül is boldogulni tudunk, így sokat tehetünk egészségünkért. Dietetikusaink munkájukat teamben végzik, ahol szülész-nőgyógyász szakorvos és természetgyógyász is részt vesz a személyre szabott, hosszú távon is működőképes, megszokható megoldások megtalálásában.
Dietetikusaink sok éve foglalkoznak életmódváltókkal és a legtöbb esetben hatalmas sikereket tudunk elérni. A beszélgetéseken nem csak a megfelelő diétát és az étkezéseket beszélik át hanem segítséget kap megérteni a szervezetben zajló folyamatokat, az egyes tápanyagok, ételek által kiváltott reakciókat. Ha megértjük a nagy rendszer működését magabiztosabban igazodunk el az ételek, receptek között is ami sokkal könnyebbé teszi az új szokásaink kialakítását. Kifejezetten nőgyógyászati területre specializálódott szakértőként tapasztalatuk van az inzulinrezisztencia, a PCOS és a cukorbetegség, Kingának különösen a terhességi cukorbetegséggel kapcsolatban.
Részletes első állapotfelmérő beszélgetés
Első alkalommal a motivációkat és célokat beszélik át. Az étkezési napló vezetésével pontosan megállapíthatók az étkezési szokások ami jó kiindulási pont a további munkához. Emellett a napi rutinunk, szabadidőnk mennyisége, személyiségünk, kedvenc elfoglaltságaink, élethelyzetünk is mind közrejátszanak abban hogy pontosan megtudhassuk milyen a ránk szabott étrend, milyen szabályok között érezzük jól magunkat.
Rendszeres szinten tartó alkalmak
Ha eleinte nem mindig követjük a diétát, emiatt nem érdemes rosszul éreznünk magunkat. A túlzott szigor, a mindig és minden körülmények között betartott étrend káros is lehet mentális egészségünkre nézve. Az intoleranciával, érzékenységgel rendelkezőknek természetesen nem lehet “csalónapot” tartani ám általánosságban arra érdemes törekedni hogy 1-2 hónapos időszakokat nézve tartsuk magunkat a szabályokhoz. Hosszú távon törekedjünk arra, hogy olyan étkezési rendszert vezessünk be, olyan szokásokat alakítsunk ki amit kényelmesen be tudunk tartani és a hétköznapokban nem túlzottan megterhelő. Ha kérdései merülnek fel az ételek, az elkészítési módok vagy bizonyos alapanyagok kombinációjával kapcsolatban, esetleg valamilyen új diétába kezdene bele, vagy új vizsgálati eredményt kapott ezeken az alkalmakon meg tudják beszélni milyen változtatásokat hogyan érdemes bevezetni. A legtöbbet magunkért akkor tehetünk, ha önismeretünket kiterjesztjük az ételek területére is. Ebben az izgalmas utazásban dietetikusa segítő társa lehet.
Az intuitív étkezés kialakítása
Az intuitív étkezés a saját valódi ízlésük, kedvenc ételeink, alapanyagok, fűszerek és ízek megtalálásáról és az ételek elfogyasztása közbeni élmények, érzések megéléséről szól. Fontos például, hogy a napi étkezéseket igyekezzünk a saját ritmusunkhoz alakítani. Nem sok jót remélhetünk például, ha egy bagoly típusnak hajnali reggelit és korai vacsorát írunk elő. Ha megtaláltuk mit hogyan, mikor szeretünk enni és mi az ami a testünknek jól esik, akkor egyrészt valószínűleg kevesebb mennyiségű étellel is jól fogunk lakni másrészt még az ételallergiák, érzékenységek miatti diétát is sokkal könnyebb lesz tartanunk. Szerencsére egyre több olyan recept és vendéglátóhely érhető el amik segítenek abban, hogy a nekünk megfelelő ételeket fogyasszuk és társaságban se érezzük úgy, hogy kimaradtunk valamiből.