Dietetikai tanácsadás
Mozsáry Kinga dietetikussal

Mit is csinál egy dietetikus?

A dietetikus olyan szakember, aki az étrend és a táplálkozás területén nyújt segítséget egészséges és diagnosztizált betegséggel rendelkezőknek. Fő feladata, hogy segítsen egészséges étrendet kialakítani és követni, amely a szervezet számára megfelelő tápanyagokat biztosítja. A munkájuk magába foglalja az egyéni táplálkozási tervek kidolgozását, az élelmiszer-allergia vagy intolerancia diagnosztizálását és kezelését, a súlycsökkentő programok kidolgozását és a krónikus betegségekkel (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegségek) kapcsolatos táplálkozási tanácsadást.

A dietetikusok egyetemi végzettséggel rendelkeznek, és megfelelő képzést kaptak a táplálkozás és az élelmiszerek összetételével kapcsolatosan. A szakmai szervezetek által akkreditált programok elvégzése után szerezhetik meg a szükséges hivatalos engedélyeket és a szakmai tanúsítványokat, hogy gyakorolhassák a szakmájukat.

Táplálkozási szokások megváltoztatása

A divat diéták, néhány napig vagy hétig tartó fogyókúrák korát éljük. Nem könnyű egyedül eligazodni a különféle tabletták, shake-ek között ráadásul újabb és újabb edzésmódszerek bukkannak fel. Az étel intoleranciák és érzékenységek, a felszívódási zavarok egyre gyakoribb diagnózisok laboratóriumi vizsgálatok után. Hozzáértés nélkül, főleg kezdőként nem könnyű értelmezni a különböző laborértékek útvesztőjében. Emellett időről időre új fitnesz irányzatok bukkannak fel körülöttünk. Dietetikus szakember segítségével nemcsak a buktatókat kerülhetjük el az életmódváltás folyamatában, hanem egy olyan szemléletet és akár egész életen át tartható készségeket tanulhatunk, amikkel később már rendszeres segítség nélkül is boldogulni tudunk. Kinga dietetikusi feladatait egy olyan team támogatásával végzi, ahol az egyedi, speciális esetekben szakorvos és természetgyógyász segíti őt.

Motiváló segítséggel könnyebb

Kinga hét éve foglalkozik életmódváltókkal és szerencsére a legtöbb esetben hatalmas sikereket tudunk elérni. A beszélgetéseken nem csak a megfelelő diétát és az étkezéseket beszélik át hanem segítséget kap megérteni a szervezetben zajló folyamatokat, az egyes tápanyagok, ételek által kiváltott reakciókat. Ha megértjük a nagy rendszer működését magabiztosabban igazodunk el az ételek, receptek között is ami sokkal könnyebbé teszi az új szokásaink kialakítását. Kifejezetten nőgyógyászati területre specializálódott szakértőként tapasztalata van az inzulinrezisztencia, a PCOS és a cukorbetegség, különösen a terhességi cukorbetegséggel kapcsolatban.

Részletes első állapotfelmérő beszélgetés

Első alkalommal a motivációkat és célokat beszélik át. Az étkezési napló vezetésével pontosan megállapíthatók az étkezési szokások ami jó kiindulási pont a további munkához. Emellett a napi rutinunk, szabadidőnk mennyisége, személyiségünk, kedvenc elfoglaltságaink, élethelyzetünk is mind közrejátszanak abban hogy pontosan megtudhassuk milyen a ránk szabott étrend, milyen szabályok között érezzük jól magunkat.

További információ és árak

Rendszeres szinten tartó alkalmak

Ha nem mindig tartjuk be a diétát, amiatt nem érdemes rosszul éreznünk magunkat. A túlzott szigor, a mindig és minden körülmények között betartott étrend akár káros is lehet mentális egészségünkre nézve. Az intoleranciával, érzékenységgel rendelkezőknek természetesen nem lehet “csalónapot” tartani ám általánosságban arra érdemes törekedni hogy 1-2 hónapos időszakokat nézve tartsuk magunkat a szabályokhoz. Hosszú távon törekedjünk arra, hogy olyan étkezési rendszert vezessünk be, olyan szokásokat alakítsunk ki amit kényelmesen be tudunk tartani és a hétköznapokban nem túlzottan megterhelő. Ha kérdései merülnek fel az ételek, az elkészítése módok vagy bizonyos alapanyagok kombinációjával kapcsolatban, esetleg valamilyen új diétába kezdene bele, vagy új vizsgálati eredményt kapott ezeken az alkalmakon meg tudják beszélni milyen változtatásokat hogyan érdemes bevezetni. Egyre több tudományos bizonyíték szól az időszakos böjtölés jótékony hatásai mellett. Ebben a témában is segítséget tud nyújtani Borka mind dietetikai mint mozgásszakértői szempontból. A legtöbbet magunkért akkor tehetünk, ha önismeretünket kiterjesztjük az ételek területére is. Az intuitív étkezés az önismereti úton egy teljesen új területet jelenthet és sokat segíthet kiegyensúlyozottabban megélni a mindennapokat.

Az intuitív étkezés kialakítása

Az intuitív étkezés a saját valódi ízlésük, kedvenc ételeink, alapanyagok, fűszerek és ízek megtalálásáról és az ételek elfogyasztása közbeni élmények, érzések megéléséről szól. Fontos például, hogy a napi étkezéseket igyekezzünk a saját ritmusunkhoz alakítani. Nem sok jót remélhetünk, ha egy bagoly típusnak hajnali reggelit és korai vacsorát írunk elő. Ha megtaláltuk mit hogyan, mikor szeretünk enni és mi az ami a testünknek jól esik, akkor egyrészt valószínűleg kevesebb mennyiségű étellel is jól fogunk lakni másrészt még az étel allergiák, érzékenységek miatti diétát is sokkal könnyebb lesz tartanunk. Szerencsére egyre több olyan recept és vendéglátóhely érhető el amik segítenek abban, hogy a nekünk megfelelő ételeket fogyasszuk és társaságban se érezzük úgy, hogy kimaradtunk valamiből.

Kérdései lennének vagy időpontot szeretne foglalni? Adja meg elérhetőségét és hamarosan felvesszük a kapcsolatot.