Hormonális kivizsgálás és tanácsadás

Milyen hatások érik a hormonrendszerünket?

A hormonális rendszer harmonikus működése alapvető jelentőségű az egészség és a jó életminőség szempontjából. A hormonális rendszerünket érő káros hatásoknak köszönhetően emelkedik a cikluszavarok és a meddőségi esetek, a férfiak nemi jellegű gondjai, valamint az egyre fiatalabb korban jelentkező hormonális zavarok száma. A nőgyógyászati problémák gyakorisága az utóbbi évtizedekben meghatványozódott, illetve a férfiak ivarsejtszáma az elmúlt ötven évben közel a felére csökkent.

A szervezetben minden mindennel összefügg, valamely szerv vagy szervrendszer érintettsége befolyásolja más szervek, és végső soron az egész szervezet működését. A hormonális rendszer bizonyos területének károsodását ezért törvényszerűen követi más hormontermelő szervek működészavara is. A hormonális zavarokra jellemző az is, hogy egy-egy kórkép – számos tüneteket produkál,  és ritkán jelentkezik „tisztán”, ráadásul a tünetek keveredhetnek vagy átfedhetik egymást. Tovább színesíti a képet, hogy ugyanaz a kiváltó ok egyénenként eltérő módon nyilvánulhat meg, így mindenkinél más és más panaszok kerülnek előtérbe.

Ha képesek vagyunk felismerni a hatásokat, a megfelelő módszerek és alternatívák segítségével a lehetséges károk többnyire elháríthatók, és további problémák is megelőzhetőek.

Mire számítsunk ha természetes hormonterápiát választunk?

Nagyon fontos tudatosítani, hogy ahogy a probléma hónapok – évek alatt alakult ki ezért az állapotunk javulása, a gyógyulás sem fog egyik napról a másikra bekövetkezni. Szintetikus hormonkészítményekkel vagy akár egy műtéttel drasztikus változást tudunk előidézni, ennek azonban komoly következményei – mellékhatásai vannak. A természetesen hormonterápia során időt kell adnunk szervezetünknek a változások lekövetéséhez. Ezt sokan elfelejtik és a terápia sikertelenségeként élik meg.

Pedig csak arról van szó, hogy rohanó világunkban elfelejtettük a türelmes megfigyelés képességét. Ha mi megtettük a szakértő által javasolt teendőket, figyelmet fordítottunk a változtatásra akkor a szervezetünkben be fog állni a kívánt hatás.

Tudta, hogy a miómák és az endometriózis a legtöbb esetben eredményesen kezelhető műtét és gyógyszerek nélkül?

Bár a hormonális problémák okainak kiderítésében az általános laborvizsgálat is fontos, a hormonok értékeit azonban mindig a tünetek, az életkor és más egyéni jellemzők tükrében kell értékelni. A hormonális állapot feltérképezése akkor válik fontossá, ha objektívebb képet szeretnénk kapni a panaszok hátteréről, mivel a hormonszintek ismeretében hatékonyabb megoldási terv dolgozható ki. 

A hormondiagnosztika többek között arra ad választ, hogy milyen a petefészek működése, van-e elegendő progeszteron a szervezetben, túlsúlyban vannak-e egyes hormonok, mennyire van kimerülve a szervezet, megfelelő-e a D-vitamin szint, milyen a pajzsmirigy állapota, fennáll-e hormonális zavar az elhízás, az alvászavar vagy a hajhullás hátterében. Olyan elhúzódó pecsételő vérzés esetén is érdemes hormonális eltérésre gyanakodni, ami a menstruáció várt időpontja előtt kezdődik vagy a normális menstruáció után napokig fennáll, esetleg a cikluson belül nem várt módon jelentkezik.

Milyen lépésekből áll egy terápiás folyamat?

1. Az aktuális állapot megismerése

Egy egyszerű vérvétel során a megfelelő paraméterek vizsgálatával megismerhetővé válik a kiinduló állapot, amelynek ismeretében a szakértő pontosan megállapítja, hogy a tünetek – panaszok milyen összefüggésben állnak a hormonértékekkel. Mielőtt hormonvizsgálatot csináltat érdemes konzultálni a pontos vizsgálandó paraméterekről és hölgyek esetében a menstruációs ciklushoz történő megfelelő időzítésről. Ha 30 napnál nem régebbi hormonvizsgálati eredménye van, kérjük hozza magával az állapotfelmérő konzultációra.  Az első tanácsadási alkalom előtt lehetősége van vérvizsgálatot csináltatni amelynek az eredményét e-mailben kapja meg és kérése esetén továbbítjuk a hormontanácsadó szakértőnek is, hogy átnézhesse az első konzultációra.

2. Állapotfelmérő konzultáció

A hormontanácsadó a vérvétel eredményei és a konzultációs beszélgetés alapján javasol terápiát. Klinikánkon elsősorban természetes készítményeket alkalmazunk amikor a kiinduló állapot lehetővé teszi és a páciens nem kér kifejezetten gyógyszeres kezelést. A természetes hatóanyagok hosszabb idő után fejtik hatásukat azonban mellékhatásoktól mentesek, kíméletes alternatívát jelentenek a szintetikus hatóanyagokhoz képest. Az a tapaszatalatunk, hogy megéri türelemmel és kitartással végigcsinálni a terápiát mert a hosszú évek alatt kialakult állapotokat szervezetünk nem tudja hetek alatt helyreállítani.

3. A gyógyulás nyomonkövetése, kontroll vizsgálat

A kontrollvizsgálatok és konzultációk gyakoriságát mindig egyénileg beszélik meg a szakértővel az állapot változása és az első laborvizsgálat értékei alapján. Ha a megbeszélt kontroll időponthoz képest korábban kérdése merül fel, lehetősége van feltenni kérdéseit írásban. Készséggel válaszolunk, végigkísérjük a gyógyulásig vezető úton.

Minden szakértőnk teamben dolgozik, ami azt jelenti hogy bonyolult vagy nem egyértelmű esetekben szakorvosok és más szakértők egymás szakmai tanácsait figyelembe véve hoznak döntéseket és javasolnak terápiát. Tapasztalataink alapján a hagyományos nyugati orvoslás az alternatív, tudományosan megalapozott módszerekkel kombinálva kiemelkedően hatékony mivel gyorsabb és kíméletesebb terápiát tesz lehetővé.

Ha szeretné kivizsgáltatni hormonrendszerét vagy tanácsra van szüksége, szakértőink szeretettel várják !