Méhnyakrák megelőzése

A méhnyakrák kutatás területén az elmúlt években fontos új megállapítások születtek. Egyre többet tudunk a kialakulás okairól, a megelőzésről és a biztonságos kezelésről. Klinikánkon a nemzetközi kutatások és protokollok alapján történik a méhnyakrák szűrés és a rizikóbesorolás, a hazai szabályokhoz képest szigorúbb szakmai elveket alkalmazva annak érdekében hogy minden nő megmenthető legyen a méhnyakráktól.

5 tévhit HPV fertőzésről: Mi igaz és mi nem? Nézd meg videónkat

A méhnyakrák megelőzésében az első lépés a rendszeres HPV szűrés. A HPV vagyis a humán papilloma vírus magas kockázatú (High risk) törzsei felelősek a méhnyakrák kialakulásáért.  Bizonyos típusok genitális szemölcsöket okoznak. Fontos tudni, hogy a HPV a méhnyakrákon kívül más daganatos megbetegedéseknek is lehet okozója férfiak és nők esetében is (például szájüregi daganatok, a végbélrák, mindkét nem esetén a nemi szervek daganatai és a legújabb kutatások szerint bizonyos emlőrák fajták kialakulásánál is kockázati tényezőt jelenthet. A férfiak HPV szűrése a mintavétel fizikai nehézsége miatt nem tekinthető olyan pontosnak mint nők esetében ezért célszerű a női partner vizsgálati eredményét alapul venni a fertőzöttség megállapításakor.
A HPV szűrés stabil szexuális kapcsolatban 3-5 évente javasolt 25 – 65 éves kor között. Negatív eredmény esetén méhnyakrák szűrés évente szükséges a jelenlegi hazai szabályozás szerint.

Méhnyakrákszűrés gyorsan, pontosan Klinikánkon!

Honnan tudom, hogy én leszek-e az aki meggyógyul vagy akinél terjed a vírus?

Nem tudjuk kiszámítani a jövőt. Ezért fontos pozitív HPV vizsgálati eredmény esetén gyakoribb méhnyakrákszűrés Mivel megnő a rizikó a méhnyakrák kialakulására, időben észre kell vennünk a változást hogy gyorsan tudjunk cselekedni. Időben kezelve akár műtét nélkül eltávolíthatók a vírussal érintett szövetrészek, az immunválasz kiváltásával pedig az immunrendszer felveheti a harcot a vírussejtekkel így akadályozva egy daganat kialakulását. Pozitív méhnyakrákszűrés vizsgálat esetén kiegészítő vizsgálattal megtudhatjuk, hogy az elváltozás a daganatos stádiumban van-e, szükséges-e műtéttel beavatkozni. Ez a kiegészítő vizsgálat a Pi16-os fehérje jelenlétét vizsgálja és klinikánkon minden méhnyakrákszűrés vizsgálat tartalmazza. Ha kimutatható ez a fehérje, akkor a szervezet felismerte a daganatképzési folyamat elindulását. Ez még nem daganatos állapot, de megelőzési céllal szükségessé válik a minél hamarabb elvégzett műtét.

Honnan tudom hogy érintett vagyok?

Ha pozitív HPV vizsgálati eredménye van Önnek vagy partnerének. Pozitív méhnyakrák szűrés eredmény nem jelent biztosan HPV fertőzöttséget (bár esetek több mint 90%-ában áll a háttérben), a méhnyak elváltozása más okból (pl hormonális ok) is kialakulhat. Mindenképp érdemes HPV szűrést végeztetni.

Mit tudok tenni a megelőzésért?

A gyermekkorban megkapott védőoltás és a monogám szexuális kapcsolat nagymértékben csökkenti a fertőzés rizikóját. A népesség fertőzöttsége azonban igen magas, ezért egyetlen szexuális kapcsolattal is elkapható, átadható a vírus. Az óvszer használata nem jelent védelmet a vírussal szemben. Férfiak számára is kifejezetten javasolt a HPV elleni védőoltás gyermekkorban vagy a partner fertőzöttsége esetén.

Mit jelent a pozitív HPV eredmény?

Azt jelenti, hogy a HPV vírus jelen van a szervezetben, magas kockázatú vírustörzs esetén pedig sokkal magasabb a vírus által okozott daganatos betegség kialakulásának kockázata. Nem minden esetben okoz megbetegedést a vírus, megfelelően működő immunrendszer esetén történhet gyógyulás külső segítség nélkül. A gyógyulás esélyét növeli, ha nem érintkezik rendszeresen fertőzött partnerrel.

Mit jelent a pozitív méhnyakrák szűrés eredmény?

A pontos eredménytől függően a méhnyakban található valamilyen fokú elváltozást jelent. A mai szűrővizsgálatok már a rákmegelőző állapotot is ki tudják mutatni ezért nem biztos, hogy Önnek kialakult méhnyakrákja van. Az eredmény értelmezéséhez szakorvosi konzultáció javasolt (időpontfoglalás linket betehetünk)

Mit tudok tenni a megelőzésért pozitív vizsgálati eredménnyel?

Pozitív HPV vizsgálati eredmény esetén gyakoribb méhnyakrákszűrés kontroll, HPV elleni védőoltás felvétele és nők esetében méhnyak lézeres kezelése javasolható. Pozitív méhnyakrákszűrés eredmény esetén HPV szűrés és szakorvosi konzultáció szükséges az eredmények értékeléséhez.

Méhnyak műtétre van szükségem, mire számítsak?

A korai stádiumban felismert méhnyak elváltozás eltávolítása rutinműtét keretében, úgynevezett conisatioval történik. Ennek során a méhnyakból az érintett szövetrész altatásban eltávolításra kerül. A modern műtéti technikának köszönhetően teljes gyógyulás történik, ezért a beavatkozás semmilyen hátrányt nem jelent a szexuális élet vagy a gyermekvállalás során. A műtét másnapján otthonába távozhat a páciens. Kiterjedtebb, előrehaladottabb stádiumú elváltozás esetén a méhnyak egy részének, extrém esetben akár az egész méhtestnek az eltávolítása szükséges ám ez igen ritka.

Milyen terápiás lehetőségek vannak?

HPV elleni védőoltás minden érintett szexuális partnernek és nők esetén a méhnyak speciális lézerterápiája. Hatásos lehet az immunerősítés különböző készítményekkel is.

Méhnyakrákszűrés gyorsan, pontosan Klinikánkon!