Várandósgondozás

Mit is jelent a várandósgondozás?

A várandósgondozás a várandósság megállapításától a szülésig terjedő időszakban történő szakmai felügyeletet jelenti, amit Magyarországon minden leendő édesanyának biztosítania kell saját maga és a születendő gyermeke egészsége érdekében. A szükséges vizsgálatok és tanácsadás történhet államilag finanszírozott helyszínen (tipikusan ilyen a szakrendelő) vagy magánorvosnál. Az orvosi felügyelet mellett a várandósnak a védőnővel is találkoznia kell a szülésig legalább három alkalommal valamint a szülést követően is.

A várandósgondozás célja a várandós egészségének megőrzése és folyamatos nyomon követése, tanácsokkal történő ellátását, a magzat egészséges fejlődésének és megszületésének elősegítése, a veszélyeztetettség és a szövődmények megelőzése és korai felismerése.

Mi történik velem?
A várandósság érzelmi periódusai

Hirtelen hangulatváltozás, érzelmi hullámvasút, szélsőséges érzelmek… Sokan teszik fel maguknak a kérdést: „Mi történik velem?” A várandósság érzelmi hatásairól éppen olyan fontos beszélni, mint a fizikális átalakulásról. Nézzük, hogy milyen emocionális változásokra lehet számítani a terhesség különböző szakaszaiban.

Útmutatás a vizsgálatok és teendők útvesztőjében

Nem véletlenül hívják áldott állapotnak, amikor egy új élet fogan. Egy semmihez nem hasonlítható, igazán izgalmas időszak veszi kezdetét, ami a boldog pillanatok mellett, bizony felelősséggel is jár. Mikortól veszi kezdetét a várandós gondozás és milyen kötelező, választható vizsgálatokra kell számítani? Mit tehet, hogy kisbabájáról és persze önmagáról a lehető legnagyobb mértékben gondoskodjon? Segítünk megválaszolni kérdéseit és végigkísérni a 9 hónap során.

Nem úgy van, ahogy a filmekben

A várandósság egy igazán különleges időszak a nők életében, ami tele van örömmel, várakozással és persze felelősséggel. A szükséges és választható vizsgálatok mellett egy egészen más oldalról is megközelítjük ezt a kilenc hónapot. Gyakran lehet hallani vagy olvasni, hogy a várandósság egy mesebeli állapot, amihez foghatót nem lehet tapasztalni. Egy olyan örömökkel teli időszakként van feltüntetve, ahol a gondok messze elkerülnek. Az igazság azonban az, hogy a terhesség lélektana a legtöbb esetben korántsem egy kiegyensúlyozott állapotként írható le. Készüljünk az érzelmek elképesztő viharára, amik mögött különféle fizikális változások bújhatnak meg. Az érzelmi hullámvasút azonban kezelhető, amennyiben számítunk rá és jobban megismerjük a terhesség alatti hormonális változásokat. Segítünk, hogy a várakozás a lehető legörömtelibb legyen!

Várandósság megállapítása – az első ultrahang

Nincs is annál szebb pillanat, amikor kiderül, hogy egy aprócska élet fejlődik a szíve alatt. Elképesztő érzés tudni, hogy a család hamarosan új taggal bővül, azonban mielőtt még elérkezne a találkozás várva várt időpontja, számos vizsgálatra van szükség. Felmerülhet  a kérdés, hogy mikor szükséges elmenni az első ultrahangos vizsgálatra, valamint, hogy mit is tapasztalhat az első vizsgálat során? Az első orvosi vizsgálatnak az elmaradt menstruációtól számítottan, 6-7. héten kell megtörténnie. A vizsgálat során már egyértelműen megállapítható a várandósság ténye, ugyanis ekkorra már lehet hallani a magzat szívhangját is. Talán éppen emiatt is olyan emlékezetes az első vizsgálat, ami a várandósság megállapítása is egyben.

Mikor kezdődik hivatalosan a várandósság?

Mivel a fogantatás időpontja nehezen megállapítható, így egységesen az utolsó menstruáció első napjától kezdődik a terhesség. Később ennek alapján kerül meghatározásra a várható születési dátum, vagyis orvosi nyelven a terminus is, az elkövetkező 40 hét kiszámításával.

Érdekesség, hogy a babák csupán kis százaléka születik a kiírt napon, ami – a koraszülést kivéve – egyáltalán nem számít problémának. A terhesség utolsó heteiben szinte bármikor megindulhat a szülés. A megfelelő egészségügyi vizsgálatok elvégzése mellett, biztonsággal végig követhető a baba fejlődése.

Milyen vizsgálatok várhatók a 9 hónap alatt?

Elérkeztünk az egyik legfontosabb kérdéshez, a kötelező és a választható vizsgálatokhoz a várandósság 40 hete alatt. A terhesség 3 trimeszterére lebontva, bemutatjuk a legfontosabbakat és azokat is, amelyek elvégzéséről szabadon dönthet.

A várandósságra felkészüléskor vagy ideálisan a 12. hétig érdemes a STD kórokozók szűrését kérni. Ezek nemcsak a teherbeesést akadályozhatják de a magzat elhalását, a baba súlyának normálistól való elmaradását és koraszülést is okozhatnak. Kezelése egyszerű és viszonylag gyors, kontrollvizsgálattal pedig biztonsággal megállapítható a gyógyultság.

Milyen érzelmi változások várhatók a 9 hónap alatt?

A terhesség előrehaladtával a szervezet folyamatosan változtatja működését, hogy ideális közeget teremtsen a magzat számára. Ezek a változások elkerülhetetlenül hatással vannak a kismamára is, nézzük, hogy egészen pontosan miként!

Első trimeszter (első 12 hét)

Otthoni terhességi teszt: Ha a menstruáció legalább 5 napot késik, érdemes terhességi tesztet végezni. Ha nem egyértelmű, eredményt kapunk akár naponta is megismételhetjük a tesztet. A mai terhességi tesztek nagyon érzékenyek ezért nem feltétlenül szükséges a reggel első vizelet a pontos eredményhez. Habár ez még egy otthon elvégezhető vizsgálat, pozitív eredmény esetén egy ilyen gyorsteszttel kezdődik meg a vizsgálatok sorozata.

Felfokozott érzelmi állapot

Nem csak a várandósság ideje alatt, hanem a hétköznapokban is elképesztő hormonális változások mennek végbe a női testben. Mindezek folyamatosan befolyásolhatják a hangulatot, mégis a terhesség korai szakaszában, a fizikális rosszullétek mellett, gyakori jelnek számítanak a túlzott érzelmi reakciók. Nem ok nélkül, hiszen az első négy hónapban a HCG szint rohamosan emelkedik, ami az embrió beágyazódása szempontjából rendkívül fontos. Emellett a progeszteron és az ösztrogén szint is növekszik, ami szokatlan és hirtelen jövő rosszkedv érzésével társulhat.  Fontos, hogy tudatosítsa magában, hogy felfokozott érzelmei hátterében hormonális változások lehetnek és szánjon több időt a pihenésre, valamint az örömteli tevékenységekre. Lényeges megemlíteni, hogy az első néhány hónap érzelmi hullámvasútjában szerepet játszik az is, hogy egy egészen újfajta szerepkörre, az anyaságra kell felkészülnie lélekben.

6-7. hét

Ebben az időszakban történik meg az első nőgyógyászati ultrahangvizsgálat, ahol beigazolódik a terhesség ténye és hivatalosan is megkezdődik a várandóság gondozása.

Laboratóriumi vérvizsgálat: Az első trimeszterben szükséges egy vérvizsgálatot is végezni, ami az akutfertőzések fennállását, valamint bizonyos megbetegedésekkel szembeni védettséget vizsgálja.

Fogászati vizsgálat: Mivel a terhesség idején gyakori a szervezet ásványianyag ellátottságának csökkenése a magzat fejlődése miatt, ezért nélkülözhetetlen a fogak állapotának felmérése, a szükséges megelőző és kezelő orvosi beavatkozások legalább egy alkalommal a várandósság alatt. Mivel a kismama szervezete fokozottan igénybe van véve, érdemes minden trimeszterben egyszer elmenni kontrollra.

11-13. hét

Genetikai ultrahang vizsgálat: a genetikai ultrahang segítségével a magzat fejlődési rendellenességeit szűrik ki, mely a 11-­13. terhességi hét között történik meg. 37 éves kor felett kötelező genetikai tanácsadáson részt venni. Ha felmerül a genetikai rendellenesség alapos gyanúja akkor méhlepény és magzatvíz vizsgálattal igyekeznek kiszűrni a betegséget. Mivel ezek a vizsgálatok kockázatokat jelentenek, választhatók speciális vérvizsgálatok is ( kombinált vagy integrált teszt) ám ezek államilag nem finanszírozott vizsgálatok. Várandósgondozó orvosa megfelelő időben részletes tájékoztatást ad ezekről a vizsgálatokról.

Ha korábban szükség volt gyakoribb találkozásra, a 12. héttől 4 hetente történnek majd a várandósgondozások.

Látogatás a védőnőnél: A kötelező genetikai ultrahang vizsgálatot követően be kell jelentkezni a védőnőhöz, aki átadja a terhesgondozási kiskönyvet, amiben rögzítésre kerülnek majd az orvosi szűrések eredményei. A védőnő elérhetőségeit a lakóhely szerint illetékes önkormányzat hivatalos elérhetőségei között találja. Lakóhelynek számít ilyen szempontból a nem hivatalos tartózkodási hely is.

Belgyógyászati szűrés: Attól függetlenül, hogy a kismamának voltak-e ilyen jellegű panaszai, az egyszerű fizikális vizsgálat mindenki számára egy alkalommal kötelező.  Ennek során ellenőrzik a vérnyomást és végeznek egy EKG-vizsgálatot is. Legegyszerűbben a háziorvostól kérhetjük.

Második trimeszter (13-27.hét)

Havi szintű vizsgálat a védőnőnél

A látogatás során általános vizsgálatokat végeznek el, mint vérnyomásmérés, testsúly és haskörfogatmérés, pulzusmérés és általános vizeletvizsgálat.

Hormonális pihenő időszak

A 4-5. hónap környékén a hormonok intenzitása kissé csökken, egyfajta egyensúly kezd kialakulni, mind testileg, mind pedig érzelmileg. A rosszullétek szép lassan megszűnnek, a pocak pedig gömbölyödni kezd. A mozgás és pihenés még zavartalan, így ez egy igazán örömteli néhány hónap. A második trimeszter békés hangulatába legtöbbször csak az egészségügyi szűrővizsgálatok okozta stressz szól bele. Ilyenkor esedékesek a különféle genetikai vizsgálatok, amik sok kismamának komoly stresszforrást jelentenek. A nyugalom megőrzése érdekében, érdemes kísérővel menni ezekre a vizsgálatokra.

18-20. hét: Ultrahangvizsgálat

Várandósgondozás ultrahangvizsgálattal: Az ultrahangvizsgálat során a baba fejlődési ütemét, általános egészségi állapotát, a magzatvíz mennyiségét vizsgálják. Megbeszélik a következő esedékes vizsgálatokat.

Genetikai szűrés: A 19- 21. hét között kell az első genetikai szűrővizsgálatnak megtörténni. Az alap genetikai szűrővizsgálat kötelező, azonban választható egy kombinált típusa is, ahol az előzetes vérvizsgálat eredményeivel összevetve, különböző genetikai megbetegedésekre való hajlamot vizsgálják. A NIPT teszt többek között a Down-, Edward-, Patau- szindrómák szűrésére is alkalmas, azonban elvégzése nem kötelező.

24-26. hét

OGTT: A következő várandósgondozás mellett cukorterheléses vizsgálat és (orvosi nyelven OGTT – orális glükóz tolerancia teszt) és Streptococcus szűrés következik. Ezek vérvétellel és hüvelyváladék mintavétellel készülő vizsgálatok. A cukorterheléses vizsgálat során éhgyomorra adott töménységű cukoroldatot szükséges elfogyasztani. Ezt követően, egy óra múlva majd két óra múlva ismét vért vesznek amivel a kismama vércukorszintjének alakulását lehet vizsgálni. A kapott értékek alapján kiszűrhető a kezdődő vagy már kialakult terhességi cukorbetegség, melynek hátterében a jelentős hormonális változások állhatnak. A cukorterheléses vizsgálatra hétfő reggel a kispesti rendelőben kerül sor. Hogy a cukoroldatot fogyaszthatóbbá tegyük, citromlevet adunk az oldathoz, így a legtöbben gond nélkül elviselik az ízét. A vizsgálat két órás, ezért javasolt reggelit hoznia magával a kismamának hogy az utolsó vérvétel után el tudja fogyasztani.

A vérvétel eredményét kiértékeléssel és orvosi javaslattal a várandósgondozást végző orvosa megküldi emailben, az eredmény megérkezése után néhány nappal.

Harmadik trimeszter (28-40.hét)

28. héttől

A harmadik trimeszterrel megkezdődik a felkészülés a szülésre. A 28. héttől kéthetente találkoznak a védőnővel.

Második genetikai vizsgálat: A 28-30. hét között ismét itt a genetikai szűrővizsgálat ideje. Ez nem kötelező vizsgálat, a szülők dönthetnek úgy hogy nem végeztetik el.

A gyakoribb védőnői látogatások hivatottak azt a mentális és szakmai segítséget megadni a kismamának és a leendő édesapának, ami a megfelelő felkészüléshez szükséges a gyermek világra hozatalához. Emellett különböző szülésfelkészítő tanfolyamokon, képzéseken, tanácsadáson lehet részt venni. A figyelmesen végzett kismamatorna ebben az időszakban kiemelten hasznos lehet a baba mérete miatti nehezebb mozgás jelentette kihívások csökkentésére. A jóleső mozgás az izmoknak, ízületeknek is jót tesz és a méhlepény egészségére is jó hatással lehet.

Ugye minden rendben lesz?

Ebben az időszakban a legmagasabb az ösztrogén és a progeszteron szintje. Az érzelmi túlterheltségen nem segít a fizikális fáradtság, amit a kialvatlanság és a szervezet vizesedése okoz. Közeledik a szülés pillanata is, ami különösen az első babák esetében sokakban kelt aggodalmat. A párkapcsolatok jellege legtöbbször ekkora megváltozik, előtérbe kerül az érzelmi támogatás fontossága a testi kapcsolatokkal szemben bár a szexuális élet fenntartása – ha kényelmes – a baba megszületése szempontjából előnyös lehet. Tévhit, hogy a terhesség alatti szex árt a babának. Sokat segíthetnek az utolsó hónapokban az őszinte beszélgetések, a pihentető közös programok. A szülés körüli aggodalmak eloszlatásában bátran forduljon nőgyógyászához a várandósgondozások alkalmával, örömmel megválaszolja kérdéseit és a leginkább megfelelő intézmény kiválasztásában is segítséget tud nyújtani.

A Femcare Miniklinikán nem csupán a fizikális vizsgálatok elvégzésére fektetünk nagy hangsúlyt, hanem a kismamák érzelmi állapotára is. Asszisztenseink között szülésznő is megtalálható, aki orvosa mellett mindenben segítségére lesz. Kérdéseivel bátram fordulhat hozzánk, hogy a várandósság mind a kilenc hónapja a lehető legkiegyensúlyozottabban és boldogan telhessen!

30-32. hét

Várandósgondozás során ellenőrzik a kisbaba méretét, a magzatvíz mennyiségét és annak áramlását, a méhlepény állapotát, továbbá a méhet és köldökzsinórt átfonó artériák véráramlását. Megbeszélik a szülésig fennmaradó teendőket, szükséges vizsgálatokat.

36. héttől a szülésig

Vérkép és vizeletvizsgálat illetve vércsoport meghatározás és ellenanyag szűrés következik, amelyben többek között ellenőrzik a vörösvértest-ellenanyagokat, hogy kiszűrhető legyen az anyai- magzati vércsoport-összeférhetetlenség, amire szükséges felkészülni még a szülés előtt.

Emelett Hepatitis, Szifillisz vizsgálat, vizeletvizsgálat és Streptococcus B vizsgálat is készül, amelynek segítségével további rizikófaktorok szűrhetők ki. Klinikánkon a prémium harmadik trimeszteri csomagban minden szükséges vizsgálat megtalálható. Egyetlen alkalommal megtörténik az összes vizsgálat, így kényelmes alternatívát jelenthet a különböző rendelések felkeresése helyett. A várandós kérésére, amennyiben a vizsgálatok egy részét állami finanszírozottan szeretné végeztetni, a háziorvos által kiadott beutaló alapján szakrendelőben végzik el a vizsgálatokat.

A 36 és a 38. héten szívhanghallgatás (CTG vizsgálat) a méhszáj állapotának ellenőrzése történik. A 38. héttől a szívhang és méhszáj vizsgálatok már a kórházban zajlanak.

A kötelező és választható  vizsgálatok tetszőleges kombinálásával részletes képet kaphat kisbabája és saját maga egészségéről. Ha várandósgondozási csomagunkat választja, minden kötelező vizsgálatot egyszerűen és kényelmesen végeztethet el, saját várandósgondozó orvosa szakmai felügyeletével hogy a terhesség minden pillanata biztonságos és örömteli lehessen!

Időpontfoglalás várandósgondozásraRészletek a várandósgondozási csomagról