Gyulladások szűrése és kezelése

Milyen jelei vannak a gyulladásnak?

...és mit tehetünk ellene?

Szinte minden nő találkozott már életében hüvelygyulladással. A szeméremtesten és a hüvely belső területén jelentkező égő érzés, fájdalom vagy a hosszú ideig tartó diszkomfortérzés megkeseríti a mindennapokat. A gyulladás kezelése mellett a kiváltó ok megtalálása, vagyis hogy a mikrobiom egyensúlyának milyen eltolódása okozza a panaszokat ugyanolyan fontos mint a kezelés. Hüvelyváladékból készülő mikrobiológiai vizsgálattal a legtöbb esetben pontosan megtudhatjuk milyen kórokozó áll a háttérben és célzott, megfelelő hatóanyagokkal történő kezeléssel gyorsan és eredményesen megszüntethetők a panaszok. Abban az esetben is kezelés szükséges, ha a vizsgálati eredmény negatív de a probléma mégis fennáll.

Klinikánkon gyakorlott nőgyógyász szakorvos fogadja, aki már a vizsgálat során, a váladékból igen pontosan tudja állapítani hogy milyen típusú gyulladásról van szó. Ezt a mikrobiológiai vizsgálat megerősíti vagy kiegészíti, így a hozzánk forduló páciens pontos diagnózist, a vizsgálati az eredményről és a további teendőkről pedig tájékoztatást kap további költség nélkül elektronikus formában.

Hogyan történik és miből áll a szűrővizsgálat?

A rutin nőgyógyászati vizsgálat során a szakorvos egy kis vattapálcára hüvelyváladékot juttat. Ez a vizsgálati minta amelyet a laboratóriumban megvizsgálnak és részletes információkat küldenek a baktériumok, gombák esetleges gyulladás és kórokozók jelenlétéről valamint a védőflóráról. A vizsgálat nem fájdalmas, körülbelül öt percet vesz igénybe (maga a mintavétel néhány másodpercig tart).

A baktériumok egyre növekvő ellenálló képessége (rezisztenciája) miatt a mikrobiológiai vizsgálat egyes esetekben nem ad pontos információkat. Egyre gyakoribb, hogy panaszok mellett is negatív eredményt kapunk. A vizsgálati eredményt ilyen esetben kiegészítő jelleggel vesszük figyelembe és folytatjuk a terápiát. Ha több egymás után készült vizsgálat eredménye lesz negatív akkor érdemes lehet a probléma pszichés hátterét is megvizsgálni. Segíthet még az orvosi lézerkezelés is.

A gyulladások kezelése azért is fontos, mert átterjedhetnek a környező szervekre pl. a kismedencére, a húgyuti területre és további kellemetlen tüneteket, fájdalmat okozhatnak. A nem kezelt STD kórokozók a petevezeték elzáródását is okozhatják, ami miatt meddőség alakul ki. Várandósság alatt ezek a kórokozók a magzat elhalását okozhatják akár közvetlenül a szülés előtt is. Nagyon fontos ezért az STD kórokozók szűrése gyermekvállalás előtt vagy a várandósság korai szakaszában.

Mit tegyek ha folyton visszatér a gyulladás?

A baktériumok és gombák folyamatosan a testünkben élnek, a mikrobiom részét képezik ezért a kellemetlen tüneteket egy ideális egyensúly beállításával tudjuk elérni. Ez azt jelenti, hogy a “rossz” baktériumok és gombák (vagyis a kórokozók) számát csökkenteni kell a “jó” baktérium és gomba törzseket pedig engedni szaporodni. Leggyakrabban baktérium és gombaölő készítményeket, antibiotikumot alkalmaznak erre a célra de ha csak a problémát okozó organizmusok pusztításával foglalkozunk akkor úgy járunk mintha sebtapaszt tennénk egy lábtörésre. Az antibiotikum ráadásul mindent baktériumot elpusztít válogatás nélkül, ezért csak akkor szabad használni amikor nincs más megoldás.

A hosszú távú tünetmentesség eléréséhez a női intim flórára, vagyis a hüvelyi védőflórára is figyelmet kell fordítanunk, hogy a mikrobiom felborult egyensúlya rendeződjön. A védőflóra a hüvelyben élő baktériumok közössége, hasonló társulás mint ami a vastagbélben lakik. Az alapvető baktériumok folyamatos kölcsönhatásban vannak a szervezetben egymással és a többi szervvel is. Megfelelő mennyiségük és sokszínűségük az immunrendszer védekező rendszerét jelenti többek között a fertőzésekkel és gyulladásokkal szemben. A női intim flóra egyensúlya biztosítja a gyulladásmentes, egészséges működést. Ez az egyensúly egy törékeny állapot amelynek helyreállítása legtöbbször hónapokig, nagyon ritka esetben akár évekig is eltarthat. Amikor rendszeresen visszatérő gyulladással állunk szemben javasoljuk dietetikus segítségét is kérni, aki együtt dolgozik nőgyógyász szakorvosainkkal a tünetek megoldásán.

A bélflóra és a hüvelyflóra kapcsolata miatt igazi kihívás a hüvelyi panaszok hatékony kezelése a jótékony bélbaktériumok rombolása nélkül, hiszen a jelenlegi tudományos ismeretek szerint antibiotikumok állnak a rendelkezésünkre, mint gyors megoldás. Évek alatt tökéletesített, személyre szabott védőflóra terápiával segítjük a hozzánk forduló pácienseket, úgy hogy a gyógyulás mellett elkerüljük a kiújuló hüvelygyulladást és elérjük a hosszú ideig tartó tünetmentességet. Emellett segítünk megtanulni az egyensúly fenntartását így önismerettel és kis odafigyeléssel korrigálható a kellemetlenség mielőtt nagyobb baj alakulna ki.

Szervi ok nélkül jelentkező hüvelyszárazságra ajánljuk intimlézer kezelésünket amelynek köszönhetően mélyszöveti regenerációval érhető el hosszú távú javulás, gyógyszeres kezelés nélkül.

Forduljon hozzánk bizalommal, ha régóta fennálló vagy visszatérő hüvelyproblémája van.